Εργαζόμενοι, κοινωνία σε μετωπική σύγκρουση με την Κυβέρνηση για τις ιδιωτικοποιήσεις

Επειδή η Κυβέρνηση βιαζόταν να τελειώνει με το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων ζήτησε από την βουλή να συζητήσει και να ψηφίσει να νομοσχέδια που ήταν κατατειθέμενα ενώπιον της. Την ίδια ώρα τροχιοδρόμησε και τον τρόπο ιδιωτικοποίησης της ΑΗΚ. Σε μια αιφνίδια κίνηση το Υπουργείο Εμπορίου ετοίμασε τελικό χρονοδιάγραμμα για τον ιδιοκτησιακό διαχωρισμό της ΑΗΚ και κάλεσε τον Οργανισμό να συστήσει ομάδα εργασίας για την εφαρμογή του. Και όλα αυτά σε αντίθεση με τις δεσμεύσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας που δόθηκαν τον Δεκέμβριο στη σύσκεψη με τις ηγεσίες των συντεχνιών της ΑΗΚ. Τα σώματα των συντεχνιών αντιδρώντας άμεσα αποφάσισαν να προειδοποιήσουν την Κυβέρνηση ότι θα κατέλθουν σε επ αόριστο απεργία από τις 6 Απριλίου εάν δεν αποσυρθεί το χρονοδιάγραμμα αυτό. Είναι γνωστό ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της ΑΗΚ με βάση και την απόφαση του Υπουργικού προχωρεί στην υλοποίηση της ρυθμιστικής απόφασης της ΡΑΕΚ για λογιστικό και διοικητικό διαχωρισμό διατηρώντας τον Οργανισμό δημόσιο και καθετοποιημένο. Οι αποφάσεις του Υπουργείου για διαχωρισμό σε δύο εταιρείες αποδεικνύουν και την πρόθεση της Κυβέρνησης να προχωρήσει στο πρώτο βήμα ιδιωτικοποίησης της ΑΗΚ. Οι συντεχνίες ενημέρωσαν σε Γενικές Συνελεύσεις τους εργαζόμενους οι οποίοι είναι έτοιμοι και αποφασισμένοι να προστατεύσουν και να διαφυλάξουν τον Οργανισμό τους. Η αποφασιστικότητα των εργαζομένων ανησύχησε το Προεδρικό το οποίο κάλεσε σε σύσκεψη τον Υπουργό και τον Πρόεδρο του Δ.Σ. της ΑΗΚ σε μια προσπάθεια να διαχειριστεί τις αποφάσεις των συντεχνιών.
Αρχή Λιμένων
Σε μια άλλη αιφνίδια εξέλιξη η Κυβέρνηση απαιτούσε πιεστικά από την Βουλή να ψηφίσει τους κανονισμούς για την παραχώρηση των εμπορικών δραστηριοτήτων της Αρχής Λιμένων σε ιδιώτες επενδυτές. Οι εργαζόμενοι σε Γενική τους Συνέλευση προκήρυξαν επ΄αόριστον απεργία κάτι που προκάλεσε το μένος του Προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου και των Εργοδοτικών Συνδέσμων οι οποίοι προπηλάκιζαν και αποκαλούσαν τους εργαζόμενους ως ανεύθυνους γιατί ζημιώνουν την Οικονομία και όχι την Κυβέρνηση που την ίδια ώρα εκχωρεί δεκάδες εκατομμύρια στους ιδιώτες αναλαμβάνοντας ακόμα πλήρως και το κόστος του προσωπικού. Ενώ μέχρι την στιγμή της απεργίας ισχυρίζονταν ότι τα δικαιώματα των εργαζομένων ήταν κατοχυρωμένα όλως αιφνιδίως και μέσα σε μια μέρα ετοίμασαν νομοσχέδιο το οποίο εγκρίθηκε από το Υπουργικο Συμβούλιο κατατέθηκε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Συγκοινωνιών στην οποία χωρίς να καλεστούν παρευρέθηκαν και οι πατατοπαραγωγοί δημιουργώντας ένα κλίμα τρομοκρατίας και εκφοβισμού. Τελικά οι κανονισμοί για την ιδιωτικοποίηση και το Νομοσχέδιο για την κατοχύρωση των εργαζομένων εγκρίθηκαν από την πλειοψηφία της βουλής το απόγευμα της ίδιας μέρας. Ως ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ θεωρούμε μας ανέφερε ο Γ.Γ. της Συντεχνίας Αντώνης Νεοφύτου, οι αγώνες που έδωσαν οι εργαζόμενοι της Αρχής Λιμένων παρ όλη την ψήφιση από την πλειοψηφία της Βουλής δεν πήγαν χαμένοι γιατί ο Οργανισμός παρέμεινε δημόσιος και οι ίδιοι θα μπορούν να αποδεικνύουν καθημερινά προς την Κοινωνία το ξεπούλημα που έχει αποφασίσει η Κυβέρνηση και η πλειοψηφία της Βουλής.
ΑΤΗΚ
Οι απρόβλεπτες κινήσεις και αντιφατικές κινήσεις της Κυβέρνησης και ΔΗΣΥ συνεχίστηκαν με την δήλωση του προέδρου του ΔΗΣΥ ότι θα καταψηφίσει το Νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση της ΑΤΗΚ γιατί σε αυτό δεν προβλέπεται ρητά ότι θα δοθεί το πλειοψηφικό πακέτο σε στρατηγικό επενδυτή και στη συνέχεια δήλωσης του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι εν όψει της δεδηλωμένης θέσης των κομμάτων ότι θα το καταψηφίσουν θα αποσύρει το σχετικό Νομοσχέδιο. Αυτό αποδεικνύει την ορθότητα της θέσης της ΣΗΔΗΚΕΚ και των άλλων συντεχνιών οι οποίες κάλεσαν την βουλή να συζητήσει το θέμα πριν από τις Βουλευτικές εκλογές. Η κίνηση αυτή της κυβέρνησης επιβεβαιώνει πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών ότι θα επανέλθουν μετά τις βουλευτικές εκλογές. Αναγνωρίζουν όμως ότι οι εργαζόμενοι δεν θα ανεχθούν τέτοιους είδους κοροϊδία και σε περίπτωση που η κυβέρνηση υλοποιήσει την πρόθεση της να ιδιωτικοποιήσει πάση θυσία την ΑΤΗΚ τότε να θεωρεί δεδομένη την δυναμική αντίδραση των εργαζομένων.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *