Να σταματήσει η κοροϊδία για το πασχαλινό επίδομα

 

Η ΕΚΥΣΥ εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία της για την απαράδεκτη και προκλητική συμπεριφορά της κυβέρνησης, η οποία χωρίς κανένα διάλογο παίρνει αυθαίρετα τις αποφάσεις και παίζει με τον πόνο και την φτώχεια των ηλικιωμένων μας, όπως συνέβηκε ξανά και φέτος στην περίπτωση του Πασχαλινού επιδόματος.

Η κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει να κοροϊδεύει τους συνταξιούχους. Τι άλλο από κοροϊδία είναι τα εισοδηματικά κριτήρια που καθόρισε για το νοικοκυριό δυο ατόμων; Το πόσο των €750 το μήνα ως εισόδημα για 2 άτομα συνταξιούχων είναι «πολύ καλά μελετημένο» για να μην δικαιούται το Πασχαλινό επίδομα σχεδόν κανένα αντρόγυνο.

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση για καθαρά επικοινωνιακούς λόγους, λίγες μέρες πριν από το Πάσχα ανακοίνωσε απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για παραχώρηση και φέτος, δήθεν, του Πασχαλινού επιδόματος.

Το Πασχαλινό επίδομα για την συντριπτική πλειοψηφία των συνταξιούχων ήδη έχει καταργηθεί από το 2013 αφού η κυβέρνηση Αναστασιάδη μείωσε δραματικά τα εισοδηματικά κριτήρια, με σκοπό να μην το δικαιούται η συντριπτική πλειοψηφία των συνταξιούχων, συμπεριλαμβανομένων 60,000 περίπου συνταξιούχων που έχουν εισοδήματα κάτω από το όριο της φτώχειας. Την ίδια απόφαση δυστυχώς πήρε και φέτος, αγνοώντας τις θέσεις της ΕΚΥΣΥ για επαναφορά των κριτηρίων που ίσχυαν επί προηγούμενης κυβέρνησης δηλ. τα κριτήρια του 2012.

Με βάση την απόφαση της κυβέρνησης τα εισοδηματικά κριτήρια παραμένουν τα ίδια όπως και πέρσι και δικαιούχοι είναι όσοι το εισόδημα τους είναι κάτω από τα 500 ευρώ τον μήνα (€6500 ετησίως) για ένα άτομο και 750 ευρώ τον μήνα (€9750 ετησίως) για δυο άτομα. Το ύψος του επιδόματος έχει μειωθεί από τα 270 ευρώ που ήταν το 2012 στα 190 ευρώ . Για αυτό οι χιλιάδες συνταξιούχοι που έχουν εισοδήματα κάτω από το όριο της φτώχειας και που δεν θα πάρουν ούτε και φέτος το πασχαλινό επίδομα θεωρούν την απόφαση της κυβέρνησης δώρο άδωρον.

Η απόφαση του Υπουργικού σημειώνει ότι το πασχαλινό επίδομα που παραχωρήθηκε το 2015 σε δικαιούχους δεν θα συνυπολογιστεί στο εισόδημα του εν λόγω έτους για σκοπούς της παραχώρησης πασχαλινού επιδόματος κατά το 2016.
Η ΕΚΥΣΥ εκτιμά ωστόσο ότι επειδή στο ετήσιο εισόδημα θα υπολογιστούν και τα εισοδήματα από τόκους ή η χορηγία από το ΚΟΑΠ και πάλι θα μείνουν πρόσθετα άτομα που ενώ θα έπρεπε έστω και με τα μειωμένα κριτήρια να δικαιούνταν το πασχαλινό, φέτος θα αποκλειστούν δηλαδή και πάλιν ο αριθμός των δικαιούχων θα μειωθεί περαιτέρω. .

Με βάση επίσημα στοιχεία του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων η βασική σύνταξη ανέρχεται στα €415,15 το μήνα ενώ η κατώτατη €352,88 και η κοινωνική σύνταξη €336,28. Αναφέρουμε πιο κάτω δυο συγκεκριμένα παραδείγματα συνταξιούχων που παίρνουν τις κατώτατες συντάξεις και αποκλείονται από το δικαίωμα για πασχαλινό επίδομα.

1. Σύνταξη του συζύγου €415,15
Σύνταξη της συζύγου €352,88
———-
€768,03
2. Σύνταξη του συζύγου €415,15
Σύνταξη της συζύγου €336,28
———-
€751,43

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *